Proses Pemasangan Braces dan Perkembangan

10:09 PM
       Utk merealisasikan cita2 di hati, melepaskan kesengsaraan di jiwa dek kritikan dan ejekan selama 5 tahun. Ala.. masa kecik dolu2 tuh sapa yg kesah kan? lagipun nampak sweet jugak. tapi sejak aku melangkah masuk ke alam sekolah menengah, bahangnya mulai terasa muahahaha.. Tak abes2 bermonolog dan menyumpah diri sendiri,

"Hah..itulah, sapa suruh tak dengar ckp cabut gigi awal2? Sekarang ko jugak yg susah"

Haku dah mulakan appoinment sejak April 2011 lagi, haku pilih Rafflesia Medical Centre [ Klinik private ] kiranya agak lama jugak lah drpd first appoinment sampai saat aku pasang braces tuh kerana melibatkan banyak proses

FIRST APPOINMENT; X-RAY [setahun yg lepas, masih segar di ingatan ] 

  •  Periksa keadaan gigi, doktor bagi brief consultation tentang apa yg bakal aku hadapi di sepanjang rawatan, blablabla.. RM500 pun melayang lah sudah.. [ Sapa suruh desperate sgt nak pasang braces? ]
  • Masih teringat lagi doktor cakap dolu gigi aku perlukan masa 2 tahun utk align,dan masa tuh jugak aku determined, akan aku pastikan 1 TAHUN.. hahaha
  • Masuk bilik x-ray tuk ambik x-ray gigi
Nampak crocked di depan tuh?

  • Masuk bilik doktor lagi, ambik acuan gigi... ko akan pakai 1 menda dimulut dan akan menganga, azab sikit disini
  • lepas tuh dimasukkan pulak 1 menda [ rasa mcm simen pun ada, tak sedap laa rasa dia ] di
  • rahang atas dan bawah
  • kena suruh gigit 1 menda lagi [ haku lupa lah apa ] tp fungsi yg sama jugak - ambik acuan gigi ko
2ND APPOINMENT: TEETH EXTRACTION

  • Selamat bertemu ngan acuan gigi yang sudah siap
Macam artifak pun ada jugak.. hahaha

  • Doktor bagi explain lagi mana gigi yg harus di korbankan, ada 4 BATANG semuanya [ gigi yg sihat2, sodih jugak kena buang ]
  • Pada hari itu jugak saya bersetuju utk mencabut kedua2 gigi geraham di rahang atas
  • Around 10 min, 2 gigiku selamat dicabut
  • Nanti jumpa doktor lagi, pasang besi2 suma
  • Ambekmuu.. Memula tuh tak rasa sakit lah bab bius tuh, cuma rasa kebas2.. Malam tuh, Ya Allah, sakit tahap maut.. :(
3RD APPOINMENT: BRACES!
  • Jatuh pada tanggal 1 Jun 2011
  • Yg aku excited tahap gaban, akhirnya sampai ke tahap ini jugak, alhamdulillah..
  • Menganga lama2 pun tak kesah asalkan braces haku dapat
  • Doktor pasang kat rahang atas [ selang berapa bulan kendian baru kat rahang bawah ] 
  • Satu persatu bracket dilekatkan digigiku, aku semakin teruja...
  • Apa yg bestnya: boleh pilih apa2 warna ligatures yg disukai, i choose pink-purple :)
       
       Melalui research, lain orang lain prosesnya tapi apa yg tulis kat entri nih adalah yg common, kebanyakan orang melalui proses yg sama - Appoinment ke-3 pasang braces dah.. 
       Disebabkan jadual yg ketat di samping SPM yg bakal dihadapi [pd masa itu], agak lambat jugak lah aku pasang braces kat rahang bawah, kira2 awal tahun 2012 [ jgn contohi kelewatan yg saya ada2kan ini ]. Nasibku agak baik, hasilnya masih memuaskan hati.
       Insyallah saya akan buka braces ni dalam masa yg terdekat :)


Memula hidup ngan braces...
Minggu pertama [senyum paksa] haha
Setahun lebih selepas itu...

Antara yg terbaru :)

p/s: Lagipun aku bukan jenis yg suka tayang gigi [ sangat tak natural bila haku senyum dgn mulut yg terbuka macam nih ] 
98% hidupku memang senyum ngan mulut tertutup hahaha...

2 comments:

tity said...

so....dr segi muka ada yg berubah?? sbb dgr kata muka pun boleh berubah lps pki braces..
dan, up to now brp sdh hbs blnja..

Schazey said...

klu part2 muka yg lain x pasti tp klu dagu tuh mmg ada berubah dsbabkan oleh pgerakan gigi.. apapun sejauh mnakah prubahan tuh masih bergantung kpd maloklusi yg dihadapi oleh seseorg..
smpai skrg, around 4k++ [sikit lg sblum berjaya langsaikan hutang]
Klu mau tnya psal hrga boleh pm sya :)

Ceritera. Powered by Blogger.