ASASI SAINS UMS

1:30 PM
Di negeri lain..
"Engko sambung study kat mana?"
"Aku kat Asasi"
"Ooo..Tahniah"

Sementara di Sabah pulak,
"Kau dimana skarang?'
"Sini bah di UMS, Asasi"
"Asasi? Apa itu?"
?????

     Situasi inilah yg selalu kitaorang hadapi setiap kali org bertanyakan hal2 'further study' nih.. Sebenarnya tak hairan jika masih ramai yg belum mengetahui ttg kewujudan Asasi di Sabah nih kerana ia adalah yg pertama, dan sehingga tahun nih kitaorang merupakan batch ketiga [ Betapa mudanya usia Asasi nih, kiranya masih baby la jugak :D ]






     UMS Foundation in Science or known as Preparatory Center for Science and Technology established in 2010 after achieving Establishment Certificate from the Ministry of Higher Education in 2009. This programme started on April 26, 2010 with 33 students as the first batch and increased to 60 students in 2011. As in 2012, PPST enrolled 278 students.


VISI
Pusat Persediaan Sains dan Teknologi bertekad untuk menjadi pusat kecemerlangan pembelajaran untuk persediaan bagi program prasiswazah berdasarkan pengajaran dan pembelajaran yang berasaskan gabungan amali dan teori bagi perkembangan sains dan teknologi yang mapan.
MISI
Pusat Persediaan Sains dan Teknologi berdedikasi di dalam penyediaan pelajar untuk program prasiswazah melalui proses pengajaran dan pembelajaran yang bermutu dengan menyemai nilai-nilai murni di dalam kecemerlangan akademik beserta tanggungjawab etika.

   Sbg pelajar [sekarang ex] PPST, aku rasa sedikit bertanggunjawab utk perkenalkan program ini kpd mereka diluar sana, masih ramai lagi pelajar yg berpotensi layak utk memasuki program Asasi Sains nih terutamanya pelajar2 luar bandar yg cemerlang :)

p/s: Kpd para lepasan SPM yg berminat bolehlah memohon program Asasi ini melalui UPU :)


MAKLUMAN (APRIL 2016)
Kalau ada apa-apa persoalan tentang asasi ni boleh contact melalui https://ask.fm/schazey
Insyallah klu yg general tu saya akan cuba bantu [sebab klu bab-bab yg mendalam tuh takut maklumat tak sahih lagi sebab saya dah lama tinggalkan asasi since 2013 lagi, kot-kot ada perubahan informasi :)]

26 comments:

mieka said...

hello sis,is it hard to get into asasi in ums? banyak saingan ka?

Schazey said...

hello mieka, pada pdapat sia, setakat nih tak berapa susah lah compared to other foundations, since asasi di UMS pun bru bermula. Ada kawan2 sia dr sjung pilih asasi sini di pilihan ke-8 tp masih dpt masuk jgk. [pilihan ke-10 pun klu result mantap tatap dipilih hihihi] ^^

Anonymous said...

hi kak. nak tanya asasi sains kat ums macam ne? i mean kalau nak masuk situ persaingan tinggi ke? saya dpt 4A 1B 4C+ agak2 kalau apply kat situ dapat tak? and last question kak, antara asasi sn n dip sn mana lg ok bg saya kak?

Schazey said...

Hai adik :)
As tahun nih baru je ambilan ke-4, rasanya persaingan tuh belum cukup sengitlah jika dibandingkan dengan asasi di luar sana. masa akak pun, ada je kekawan yang 3A, tp masih layak lagi [as long as mcapai syarat min.]
Kalau adik nak yg fast track, akak recommendkan asasi :)

Anonymous said...

oh ye ke? hmm, terima kasih akak :)

mieka said...

ooww..oya kwn sy tnya bh..bhsa pngantar dia english bh kan?sbab parents dia nda suruh masuk klw bhsa pngantar b.melayu haha xD

Schazey said...

Wah, agak advance kawan tuh, hahaha.. Bhsa phantar dia mix2 jglah, but mostly in English :)

mieka said...

haha,tebiasa sda kn english d smk...tq sis..mama sy pn sruh d ums..sbab dkt gpun da abg sdara sy asasi jga,stu batch dgn sis :) um..asrama dia ok ka?

Schazey said...

wah.. siapa ka ya? hahaha, hopefully ok suda la sebab masa2 kmi d cni juga nih la buat mentenance itulah inilah -,-

Yoerin Raimond said...

ada ka yg dapat D addmath or chem di asasi sains ums?Sya 5a sja bha kak..ciann..a,waktu isi borang upu tu kan sy isi asasi sains ums sj,yg 4 lg tu sy isi diploma pny..aduh...ada hrpan jg ka tu kak?

Schazey said...

Masa kemasukan kmi, bkn juga semua org ada pfect result, D tu mmg ada la juga. As long as trying, ada harapan tu :)Asasi pilihan ke berapa?

Anonymous said...

Kak,sy maw tanya bha ini xD.Asrama dia 1 bilik ada berapa orang?Etika pemakaian dia plak camna?xD.Kalau dari segi tudung,it's up to us kah either we want to wear it or not?

Schazey said...

Hai adik :) asrama... pndai2 pilih bilik, klu basement 2 org/bilik. klu yg atas2 tu smpai 6 org/bilik. pmakaian, mcm mtrik jg, bju kurung.. no hal la bha free hair tuh, byk jg sini yg gitu hehe [tp klu kls tasawur, seboleh2nya pkai la] :)

Anonymous said...

6 org dlm satu bilik??Adui..camna maw study tu kalau mcm tu.Akak dapat yg berapa org?Alamak..ini yang bikin risau nie xD

Schazey said...

tp msih ada kebaikan utk stay rmai2 dlm 1 bilik ^^ sa pnya bilik yg bdua seja, tingkt basement, jgn risau, sendiri pilih, nti ckp ja ngan pjabat tuh mau mnta basement/1st floor :)

This Young Girl said...

Sis , apa syarat min utk asasi ni yaa ? Kalau bio C+ , bio phy chem B and yg lain lain A . Boleh takk ?

Schazey said...

Kalau masa batch sy dulu (2012/2013) min c+ dapatlah asasi, tp x pasti klu batch skg, apapun jangan rasa gusar utk memohon asasi, kot2 ada rezeki kan :)

Anonymous said...

Kakak kalau lelaki etika pemakaian semasa belajar...harus pakai baju apa..kemeja atau t shirt berkolar

Schazey said...

@anon, etika pmakaian adalah berbaju kemeja utk kuliah, tutorial dan amali.. sama mcm matrix

Nurul Iman said...
This comment has been removed by the author.
Nurul Iman said...

Salam kak , saye dapat A+ m3 , B Addmaths,fiz,bio , C+ chemistry hmm.. over all
saya dapat 1A+ 1A 2A- 1B+ 3B 1C+
agak2 boleh dapat tak ? .. n ade tk kawan akak yg result mcm ni dpt Asasi .. hmm serious sye rsa sedih skit mcm xde harapan nk smbung asasi ,,

Schazey said...

@Nurul Iman, masa kak dulu3.. ada juga yang layak dengan result nih.. tapi kak xpasti pulak sekarang nih sama ada 'requirement' PPST tambah lebih tinggi atau x.. apa kata contact page FB PPST: Pusat Persediaan Sains dan Teknologi UMS :)

syahmi ibrahim said...

Salam...nk tanye asasi sains kat sabah belaja ape je?haha..lagi pon kalo dh hbs asasi nk sambung dgree kena kat ums gak eh...?lagi satu kat ums kalo asasi sains..boleh apply dgree ape je?

Shima said...
This comment has been removed by the author.
Wan Najmi said...

Salam Kak , after habis foundation sains dekat ums , kena mohon upu untuk degree pulak eh ke terus serap degree di ums . then kalau nak amik degree perubatan , asasi Sains kena dapat berapa pointer ? Thank kak for sharing this article .

Schazey said...

Hai all....maaf lambat balas
Klu ada apa2 persoalan tentang asasi ni boleh contact melalui https://ask.fm/schazey
insyallah klu yg general tu saya akan cuba bantu [sebab klu part2 yg mendalam tuh, takut maklumat tak sahih lg, saya dh lama tinggalkan asasi since 2013, kot2 ada perubahan kan who knows :)]

Ceritera. Powered by Blogger.