Cinta Aku Ngan BRACES...

4:09 PM
Tetiba pulak tergerak hati nak cer pasal menda ni...Lepas baca kat blog post rakan2 blogger yg lain, rasanya nak share jugak lah pengalaman memakai benda alah nih, memang mau cer sangat nih hahaha, semoga mereka diluar sana yg berhasrat nak buat braces tuh.. Please PROCEED your intention [Tengok ongkos laa jugak ek?] Apapun, baca dulu stori haku nih :D

"Looking myself on the mirror, smiling.. I may no pretty enough but I have 2 eyes [even though I wear glasses], a nose, a mouth, 2 ears - complete package, Alhamdulillah.."

Looking at my niece, who wears braces suddenly attracts my heart,
"Appreciate for what you have.." My mum told me,
"Yes, I appreciate it but we still want for the best right?"
Undeniable.

When?
If I'm not wrong, my niece had her braces in 2008-2009, and I have serious intention into orthodontics when I was in form 3 [in 2009] after seeing her progress. I started surf the net, to find out more information in orthodontics, I visited many blogs, also asked some specialists. I collected as much as I can till "Just ask me, I'll give you the answers" But, not my luck, I couldn't proceed to see specialists because no permission from my parents :(
Lepas tuh, pasrah dah, redha la tuh kononnya [pulak daa..]
Menyepi selama 2 tahun, haku terputus connection drp braces :(

Why braces?
Kalau laa ada cara lain yang tak sakit ngan cepat susun gigi, dah lama haku buat camtu :P [ Damon braces? That self-ligating braces without using any elastic ligatures and elastic bands? Kalau murah takpe la I'll consider jugak tp harganya lebih berganda2 drpd the conventional 1, so..What say you? :D ]
Ni laa akibatnya m'perlambat2kan cabut gigi yg dah nak tanggal, last2 gigi kekal jadi crowded. Yes, I had a SERIOUS crowded teeth before. [ Tak semua yg crowded tuh tak cantik kan? I admit it, Some of my friends having the same condition like me.. Kalau senyum tuh makin comel plak ] but not me HAHAHA :D

What's happen next?
When I was in form 4 I never think bout braces anymore, got no time think bout it, I just think how to deal with my Add Maths [Lebih baik haku concentrate ngan pelajaran dulu]
"Ala.. kalau dah kerja tuh buatlah braces tuh, kalau nak pasang yg emas pun takpe jugak - Duit sendiri kan?" But... Everything has changed last year, entah apa yang haku fikirkan, tibatiba teringat kat BRACES lagi.. Cinta yg tak kesampaian, tryin to forget [SPM dah nak dekat tuh cik adik oii, toksah dulu gigi besi tuh] Instead, I become more EAGER into it, one day..

"Salam papa, can you help me to arrange an appoinment with dental specialist? Here's the address..."
[Betapa NEKADNYA haku pada hari tuh]

[Papa sendiri pun tak tau apa yg haku nak kan, so masa appoinment tu haku explainkan the true story] Syukurlah papa ok je ngan keputusan drastik haku tuh

How bout the process?
Fuh.. Bila masuk part nilah yang buatkan semangat haku berkobar2 tuh, excited nak cer disini tp panjang sangat2... So kalau nak tau, saya akan postkan entri tuh di sini :)

I wear my braces in 1 June 2011 [Last year is it?] and this is entry is made about a year after i had my braces, hasilnya sekarang memang perghh laa.. Gigi haku crowded abess tapi aligned dgn cepat hehehe [ Ada sorang kawan ni dah masuk 3 thn pasang braces tp tak bukak2 lagi :( ].. memang beza abess la ngan yg duludulu tuh :D
Mengikut perkiraan saya, melalui stage2 yg dah dilalui semenjak tahun lepas, Insyallah my braces will be taken out the end of this year [ Tapi sebenarnya nak target bulan November nih ]

p/s: Wahai gigiku sayang, engko cepat2 la rata biar awal sikit haku buka :P

No comments:

Ceritera. Powered by Blogger.